Saidí acollí los premis Josep Galan*
// Rosa Arqué
Un any més, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC), centre col·laborador de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses (IEA), va celebrar la seua gala anual i ho va fer el dissabte 11 de desembre al Cine Avenida de Saidí. Va ser un acte atípic perquè es van donar premis i beques de dos convocatòries ja que, a causa de la pandèmia, l’any passat no es van poder atorgar públicament. La gent estava contenta i tenia moltes ganes de parlar i de compartir una estona agradable i així es va poder fer gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Saidí que va oferir les instal·lacions del cine.
Als anys 90, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, va ampliar el seu camp de treball a tota la Comarca, no només a Fraga com havia estat fins els anys 80. Es per això, que actualment es poden trobar iniciatives coordinades per aquesta entitat cultural per tota la comarca i aquest interès es confirma també a l’hora d’organitzar les gales anuals atès que es van programant a tots els pobles catalanoparlants del Baix Cinca.
Enguany tocava anar a Saidí on el president de l’IEBC, Pep Labat, va obrir l’acte amb un agraïment a tothom la participació, als socis de l’IEBC, als veïns de Saidí i als amics de la Comarca que van acudir al Cine Avenida. Marco Ibarz, President de la Comarca i Alcalde de Saidí, també va estar present a l’acte i va reiterar l’agraïment als veïns de Saidí i a l’IEBC.
Seguidament, Pep Labat donà la benvinguda a Xavier Rivera, President de la Fundació Jordi Cases i Llebot, que atorga les beques Amanda Llebot. També va excusar l’assistència d’Aranzazu Montaner Satorres, guanyadora de la convocatòria de l’any passat pel seu treball sobre la documentació de l’Arxiu Històric de Fraga vinculada amb els pous de gel, la seva construcció i el seu ús. A continuació, es va llegir l’acta d’atorgament dels premis de la XXXII convocatòria e les beques en què el Jurat va valorar molt positivament el projecte presentat per Lluís-Xavier Flores Abat Lo patrimoni coreicomusical del Baix Cinca perquè contribuirà al coneixement i la difusió del folklore, perquè la proposta pot ajudar a transformar la visió del folklore a la nostra comarca, perquè la cultura popular desperta gran interès i perquè el treball d’investigació obrirà un ventall de possibilitats en forma d’activitats a la zona. El diploma al·lusiu, va ser recollit per un membre de la Rondalla de la Penya Fragatina, entitat que col·labora amb el guanyador de la beca, a l’hora d’estudiar el folklore del Baix Cinca.
Tot seguit, va arribar el moment d’atorgar el Premi Josep Galan a la normalització lingüística 2020 i 2021. Sobre l’escenari del Cine Avenida vam veure a Emilio Rubio, Adrian Soler i Pablo Piquer, com a representants del programa “Astí estem” (2020), i a Sergio Rivas i Sonia Ezquerra com a creadors del projecte “Fem memòria” (2021). Tots van agrair el premi i van reafirmar el seu compromís amb la nostra llengua a l’hora de respectar-la, utilitzar-la i estimar-la. Les dos idees premiades són molt diferents però ambdues molt interessants, per l’època en què s’han creat i per la implicació de les persones que les han dut a terme, sense gaire pressupost però amb molta imaginació, molt treball i molt compromís. Els dos projectes es poden trobar a les xarxes socials i a Internet i continuen evolucionant perquè cap dels dos s’ha acabat.
Finalment, el grup matarranyenc Ya babé va tancar l’acte amb un concert en acústic on es van poder escolar poemes musicats d’autors franjolins i algunes peces molt animades que van fer els assistents abandonessin la sala amb un somriure, suposem que provocat per les lletres i els ritmes de moltes de les cançons.
*Publicat a Temps de Franja n. 152, gener de 2022
Tags: Baix Cinca