Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Quedaran les paraules… a Queretes*

// Arnau Timoneda

Enguany per a la festivitat de Sant Jordi se celebra la dècima convocatòria de la lectura pública «Quedaran les paraules…». La iniciativa és promoguda per la Comarca del Matarranya des de 2012 per potenciar la lectura d’obres i autors relacionats amb el territori. Com cada any se celebra en un municipi diferent per arribar a totes les viles de la comarca. Este Sant Jordi, pel que hem pogut llegir a les xarxes socials, anirà a Queretes perquè el llibre llegit fa referència a la població. L’autor del llibre és Tomàs Riva Muñoz que recopila els «qüentos d’una iaia de Queretes, Filomena Llerda Vallès, explicats pel seu nét» i el títol de l’obra Lo Banc de la Paciència i altres narracions (1999). L’editor i prologuista és Artur Quintana.

És el número 4 de la col·lecció «Lo Trull» promoguda per l’Associació Cultural del Matarranya, «una col·lecció de textos literaris que vol donar a conèixer l’obra d’escriptors d’expressió catalana nascuts, o vinculats, a la comarca del Matarranya». El volum presenta un total de deu contes escoltats i narrats pel seu transmissor. Tomàs Riva va nàixer a Queretes el 1934; de jove va emigrar a Barcelona i, més tard, a Suïssa on treballà en les arts gràfiques. Gran aficionat a la fotografia, va publicar Quan érem emigrants (2002) un excel·lent i històric recull gràfic d’una exposició que presentà per primera vegada al Matarranya a Calaceit, amb el mateix nom. Sempre va estar vinculat al seu poble, on hi solia passar llargues temporades. En la lectura pública recordarem el personatge que morí a Lugano (Suïssa) el 2004 i la memòria col·lectiva que ens va transmetre com a part del nostre patrimoni cultural.

Desitgem que el temps acompanyi en la celebració cultural de la Comarca del Matarranya perquè la jornada festiva de Sant Jordi, amb la lectura pública i ininterrompuda, sigui un èxit de públic i de participants.

Coberta de ‘Lo banc de la paciència’


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: