Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Primera projecció d’entrevistes de Fem Memòria Saidí

// Redacció

Lo passat dissabte 23 d’abril, dia d’Aragó, va tenir lloc al cinema de Saidí (Baix Cinca), la primera d’una sèrie de projeccions de les entrevistes realitzades pel projecte Fem Memòria Saidí, que té com a objectiu recuperar, conservar i donar difusió als records i vivències de la gent gran del poble. Aquesta activitat es va realitzar en el marc de les Jornades culturals del municipi.

L’acte, introduït per l’alcalde de Saidí, Marco Ibarz, va ser presentat pels coautors del projecte, la Sonia Ezquerra i el Sergio Rivas, en un cinema que gairebé va esgotar el seu aforament de 300 persones, per l’assistència d’un públic encuriosit i amb moltes ganes de poder veure en pantalla gran a les seues iaies i iaos contant vivències pròpies.

En la presentació de la projecció es va destacar l’èxit del projecte Fem Memòria a les xarxes socials, així com el seu buscat caràcter multidisciplinari i comunitari. A continuació, es van explicar alguns detalls de les gravacions, com que es van realitzar totes les entrevistes en el dialecte del català que es parla a Saidí o que aquestes es van finalitzar precipitadament pel confinament derivat de la pandèmia. També es va agrair la col·laboració de les institucions i de les persones que hi han participat.

Segons van explicar els autors, tenen previst realitzar quatre projeccions d’entrevistes a Saidí, cadascuna amb una temàtica diferent i, posteriorment, ampliar la difusió d’aquest valuós patrimoni immaterial en format audiovisual.

En aquesta primera projecció les persones entrevistades van explicar curioses i interessants vivències relacionades amb aspectes vitals com l’embaràs, la infància i joventut, el festeig i el casament.

L’acte va finalitzar amb un debat en el que van participar persones del públic donant la seua opinió sobre les entrevistes i aportant records relacionats amb els temes tractats dins de les entrevistes.

El projecte Fem Memòria Saidí va guanyar recentment el Premi Josep Galán a la normalització lingüística i cultural, atorgat per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, que també va premiar aquesta iniciativa amb la Beca Amanda Llebot l’any 2018.

El cine de Saidí. / Fem Memòria Saidí
Membres de Fem Memòria Saidí. / F. M. S.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: