Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Premi Desideri Lombarte a dues vides i un projecte*

// Màrio Sasot

El dissabte 25 de setembre tingué lloc, al poliesportiu de la vila matarranyenca de Massalió, el lliurament dels premis Desideri Lombarte 2021 a un veí de la vila, Pasqual Vidal i Fígols, recentment desaparegut, l’activista cultural de Mont-roig José Antonio Carrégalo, mort també enguany, i la revista Temps de Franja, que l’any passat complia els seus vint anys de vida.

A l’acte, ple d’emotivitat, hi assistí una gran quantitat de públic procedent de la localitat i d’altres indrets de la Franja, amics, companys i familiars dels premiats. Entre les autoritats presents hi eren el conseller d’Ensenyament, Cultura i Esports del govern aragonès, Felipe Faci; el director general de Política Lingüística Ignacio López Susín; l’alcalde de Massalió i president de la Comarca, Rafael Martí Casals, i l’alcaldessa de Mont-roig de Tastavins, Glòria Blanc.

Després de l’actuació del grup musical Ya babé, que va interpretar sis temes basats en poemes de Desideri Lombarte, el director general de Política Lingüística llegí el decret pel qual es creaven i atorgaven els Premis Desideri Lombarte i, en el cas de la revista Temps de Franja, en destacà «el paper de cohesió cultural de la revista en unir informativament els pobles de les comarques catalanoparlants d’Aragó».

El conseller Felipe Faci, va inscriure l’acte en el marc de la celebració del Dia Europeu de les Llengües i va fer una exegesi dels valors i mèrits dels premiats. Afirmà que «les llengües són un ric patrimoni dels aragonesos i és un deure del poders públics difondre-les, protegir-les i defendre-les».

Els familiars de l’investigador i dibuixant local Pasqual Vidal agraïren a la DGA i al jurat la concessió del Premi al seu oncle, i el fill petit de José Antonio, Sergi Carrégalo, destacà en un emotiu escrit que son pare «tot i que no va conèixer personalment a Desideri Lombarte, va despertar a la consciència de la seua llengua materna llegint uns versos del poeta pena-rogí a la revista Desperta ferro!».

En el requadre adjunt reproduïm íntegre el breu discurs que van defensar a l’escenari els dos representants de la revista que van pujar a recollir lo premi: Carles Terès, coordinador de Temps de Franja i Rosa Arqué, responsable de la secció del Baix Cinca.

Lectura del discurs d’agraïment a la concessió del premi / Ramon Mesalles

 


«21 anys d’una revista viva»

En nom de tot l’equip de Temps de Franja, volem agrair la concessió d’este premi al Govern d’Aragó, representat avui pel conseller de d’Educació Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Felipe Faci Lázaro, i del Director General de Política Lingüística, José Ignacio López Susín.

Temps de Franja és possible gràcies a l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Associació Cultural del Matarranya i Iniciativa Cultural de la Franja, amb la col·laboració de la Llitera i el Centre d’Estudis de la Ribagorça, però sobretot ho és per la feina de moltes persones que, del Pirineu als Ports, han mantingut durant 21 anys la revista viva i nutritiva.

Podem afirmar que Temps de Franja és, juntament amb la llengua, lo nexe d’unió entre totes les nostres comarques.

Tots los que fem, tots los que llegim Temps de Franja, sabem que el nostre català és bo per a tots los aspectes de la vida, sense excepció. És bo per comunicar, per aprendre, per crear, per estimar… És una llengua tan bona com qualsevol altra, i és la nostra.

Això ho sabien millor que ningú Carrégalo i Pasqual, los companys amb qui enguany tenim l’honor de compartir este premi, i que, malauradament, han marxat per «la senda estreta, bosc endins» a l’encontre d’en Desideri i de la Marta Gòdia, que ha traspassat també recentment.

L’herència que ens han deixat José Antònio i Pasqual l’hem de seguir cultivant, que faça bons fruits, fruita nova que seguisca nodrint-nos als aragonesos que compartim este idioma preciós, que, com ha dit el president de la Comarca del Matarranya, ve d’antic i ens configura com a persones, que dona nom al món que ens envolta.

Agraïm este reconeixement, i esperem que la resta d’aragonesos aprenguen a estimar les nostres paraules igual com natres estimem les seues.

Moltes gràcies.

 


*Publicat a Temps de Franja n. 151, novembre de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: