Paisatge i memòria: una mirada literària*
// Rosa Arqué
Dissabte 26 de març l’Ajuntament i els Museus de Mequinensa van organitzar la jornada «Paisatge i memòria: una mirada literària». L’acte va tenir lloc a la Sala Goya on les ponents van presentar tres projectes relacionats amb la literatura i l’audiovisual: una explotació didàctica de l’obra de Jesús Moncada, un llibre sobre el patrimoni industrial i miner i un documental basat en la despoblació del món rural.
L’alcalde i el regidor de cultura de Mequinensa van obrir l’acte i van donar la benvinguda als assistents, a les ponents i al Director General de Política Lingüística del Govern d’Aragó. Van recordar que l’objectiu de la jornada era el de continuar afavorint la difusió cultural a Mequinensa i concretament, en aquest cas, aspectes relacionats amb el paisatge i la literatura. Per aquest motiu, a la jornada es van presentar tres projectes molt diferents però amb un punt en comú: els tres parlen de paisatges i d’un món que ha caminat cap a la desaparició per motius diferents però amb conseqüències semblants. El món de Moncada ja només el trobem als seus llibres, el món del patrimoni industrial i miner ja gairebé només és un record i el món rural s’esfuma a diari del nostre pensament.
López Susín, va introduir la intervenció de Merxe Llop i va presentar la pàgina web elaborada a partir d’un treball d’explotació didàctica sintetitzat per ella. Com va explicar la professora, Jesús Moncada és un referent ineludible de la cultura, la història i la vida al poble vell de Mequinensa. Les persones apassionades per la lectura i la història local coneixen aquest gran autor aragonès en llengua catalana però encara queda molt per fer a l’hora de difondre l’obra de l’autor mequinensà, sobre tot per fer-la arribar als més joves. Així que l’origen del treball de Merxe Llop es troba vinculat directament a la necessitat de donar a conéixer l’obra de Moncada i la sirga que fa de guia és una explotació didàctica destinada als estudiants i professors de català de les escoles aragoneses. El material es pot trobar al web creat pel Departament de Política Lingüística amb l’objectiu d’afavorir l’accés a tothom a la documentació recollida per Merxe Llop.
Seguidament, la periodista Noemí Sabugal va presentar el seu llibre Hijos del Carbón, una crònica literària sobre els entorns miners més importants d’Espanya des d’Astúries a Còrdova, passant per Mequinensa. L’autora va exposar de manera clara i emotiva la implicació econòmica i social que suposa el tancament de les mines per al territori. El llibre, on es barregen testimonis directes de protagonistes, investigació, història, assaig i quaderns de viatge, conta la història de la mineria i el que ha originat el seu tancament.
Finalment, la filòloga i periodista Pilar Argudo va presentar el documental Estación de paso, que ella va dirigir conjuntament amb Carlos Blázquez. El documental toca el tema del misteri, l’encant i la decadència dels espais abandonats vinculats, en aquest cas, a l’èxode rural. Una mostra més que confirma que la memòria és massa sovint l’únic lloc on es poden trobar els paisatges perduts i que gràcies a la literatura i l’audiovisual els podem continuar recordant.
*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022
Tags: Baix Cinca