Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Merxe Llop rep el Guillem Nicolau enmig d’una cerimònia inèdita*

// Màrio Sasot

El lliurament dels premis literaris que habitualment atorga el govern d’Aragó, va tindre enguany un format ben diferent als d’altres anys, degut a la pandèmia.

La cerimònia, que tingué lloc al museu Pablo Serrano de Saragossa (IAACC) el passat 12 de març, va reunir una trentena de persones, entre autoritats, familiars i amics dels premiats i va tenir un caràcter itinerant.

La comitiva es va anar desplaçant pels diferents espais del museu per a fer entrega dels premis als diferents guardonats, amb el director de l’IACC Julio Ramón fent de mestre de cerimònies.

El director general de Política Lingüística, Ignacio López Susín, va fer entrega del Guillem Nicolau de Literatura en Llengua Catalana a Merxe Llop, de la qual digué que era «una persona molt implicada des de sempre en la defensa del català d’Aragó» i que el seu ofici de mestra li esqueia perfectament «per la seua feina com a divulgadora d’uns valors solidaris i com a difusora de la seua cultura i llengua maternes». De la novel·la premiada, Silvertí, López Susín recordà que el jurat en destacà «la creació d’una trama sòlida i coherent, actual i alhora lligada al territori, que fa evolucionar al lector al ritme que marquen les estacions de tren en el qual viatgen els protagonistes, reconstruint la seua història al caliu del dolor familiar que els uneix de manera afectiva i efectiva».

Merxe Llop agraí al Jurat i al Govern d’Aragó la concessió del premi i assenyalà que «durant tota la meua vida, allà per on haig passat he deixat el rastre de la meua llengua catalana i de la meua condició d’aragonesa» i afegí que, per a ella «escriure ha estat sempre una necessitat i un plaer». Segons explicà l’autora, un dels motius principals d’escriure aquesta novel·la va ser «la necessitat de traure a la llum uns fets horrorosos succeïts durant la Guerra Civil al meu poble perpetrats pels dos bàndols enfrontats».

Pel que fa als altres guardonats, el premi a la millor obra editada va recaure en The scarecrow-El espantapájaros, una obra bilingüe i amb aportacions de noves tecnologies, editada per Libros de ida y vuelta. El premi a la trajectòria professional va ser per a la llibreria Castillón, de Barbastre, que obrí les portes el 1927. El guanyador del Miguel Labordeta de poesia va ser per a César Ibáñez Paris, pel seu transgressor i original poemari Conjugar, i l’Arnal Cavero va recaure en una traducció dels Quinti Horatii Flacci Emblemata, a càrrec de Miguel Martínez Tomey.

Tomey animà el Govern regional «a no deixar mai de donar suport a l’aragonès i al català a l’Aragó, que cada cop estan més necessitats de protecció dins d’un món globalitzat».

Finalment, a la planta més alta del museu, el conseller d’Educació, Cultura i Esport del govern d’Aragó Felipe Faci va concloure l’acte fent una breu glosa i elogi de tots els premiats.

Mertxe Llop agraïnt la concessió del premi / M. S.


*Publicat a Temps de Franja n. 149, abril de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: