
«Llum a l’ànima». Palmira Jaquetti 1895-1963*
Exposició en homenatge a Palmira Jaquetti i Isant
// Carme Oriol*
El 23 de març de 2021 es va inaugurar al CRAI del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili l’exposició «Llum a l’ànima». Palmira Jaquetti 1895-1963. L’exposició constitueix un dels actes centrals de l’Any Palmira Jaquetti, promogut i organitzat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per commemorar els 125 anys del naixement de la poetessa, compositora, folklorista i docent Palmira Jaquetti i Isant.
L’exposició vol contribuir a divulgar la figura i l’obra de Palmira Jaquetti, perquè, tot i ser autora d’una obra extensa i de qualitat, no ha gaudit encara del reconeixement que mereix. El lema “Llum a l’ànima” vol focalitzar l’atenció en un aspecte molt destacat de la seva personalitat: la seva força interior, que la va ajudar a projectar vitalitat i entusiasme en tot allò que feia. “Llum a l’ànima” indica una actitud positiva i una voluntat de superació constant, un voler donar sentit a la vida a través, sobretot, de l’espiritualitat i de l’art.
L’exposició comença amb una cronologia sobre la vida de Palmira Jaquetti. A continuació, hi ha representats cinc grans blocs temàtics: El primer, «Els orígens familiars i l’anhel d’aprendre», mostra l’esforç realitzat per una noia de família modesta per assolir una bona formació; el segon, «Entregada a una professió: la docència», se centra en la tasca que va dur a terme com a professora, per educar i formar els infants i els joves; el tercer, «L’amor per les cançons populars. L’aportació folklòrica i etnogràfica», destaca la gran tasca que va fer en els anys 20 i 30 del segle XX com a recol·lectora d’unes 10.000 cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya; el quart, «Un esperit lliure. La força de la creació», presenta la seva faceta literària i creadora; i el cinquè, «El compromís amb la Vall d’Aran» mostra la seva estima per la Vall, per la natura i per la seva gent.
A més d’aquests grans blocs, l’exposició inclou quatre seccions més petites: la primera, «La condició de dona», reivindica la seva tasca en una societat on l’accés a la cultura era patrimoni pràcticament exclusiu dels homes; la segona, «La força davant de l’adversitat», se centra en la seva capacitat de superació, especialment en els moments difícils; la tercera, «La recerca del coneixement», mostra el seu vessant investigador, fruit d’una curiositat i d’un desig de saber innats; i la quarta, «Els homenatges», posa l’accent en els actes commemoratius que se li han dedicat després de la seva mort.
L’exposició ha estat a Tarragona del 2 de març al 26 d’abril de 2021. Abans es va poder visitar a Torroella de Montgrí i al llarg de l’any 2021 la seva itinerància prevista comprèn La Seu d’Urgell, Ripoll, la Vall d’Aran, Ponts, Manresa i Tortosa. Si teniu ocasió de visitar-la, no deixeu passar l’oportunitat. S’ho mereix!

Cartell de l’exposició
*Publicat a Temps de Franja n. 150, abril de 2021
Tags: Catalanofonia