Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua crea els instituts de l’aragonès i el català*

L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua crea els instituts de l’aragonès i el català*

L’escriptor Ánchel Conte i el professor Javier Giralt seran els directors d’ambdues institucions

// Redacció

El dia 21 de març de 2022, es van constituir a Saragossa l’Instituto de l’Aragonés i l’Institut Aragonès del Català, integrats a l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, entitat que va ser creada per la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó (més coneguda com a «Llei de Llengües d’Aragó») i que es regeix pels Estatuts aprovats al Decret 56/2018 del Govern d’Aragó.

És una institució científica oficial i pública en l’àmbit de les llengües i les modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó i està formada per l’Institut de l’Aragonés i l’Institut Aragonès del Català.

Aquests dos instituts seran els encarregats, segons els Estatuts esmentats, de proposar les normes de l’ús correcte de l’aragonès i del català a Aragó i de vetllar per la seva aplicació; també tenen, entre d’altres, les competències d’inventariar i actualitzar el seu lèxic, estimular-ne l’ús, l’ensenyament i la difusió, col·laborar amb la formació del professorat, o assessorar els poders públics i institucions sobre temes relacionats amb les dues llengües.

En aquesta primera sessió, ambdós instituts han elegit el seu director i la seva comissió permanent, que seran els òrgans de govern juntament amb el plenari, format pels i les acadèmiques que es van adscriure a cadascun en la sessió de constitució del ple de l’Acadèmia (1 d’octubre del 2021).

En el cas de l’Institut de l’Aragonés, el director és Ánchel Conte, a qui acompanyen a la comissió permanent Juan Pablo Martínez (subdirector), Francho Nagore (secretari-administrador), María Pilar Benítez i Manuel Castán (vocals).

En el cas de l’Institut Aragonès del Català, el director és Javier Giralt, a qui acompanyen a la comissió permanent Ramon Sistac (subdirector), Maria Teresa Moret (secretària-administradora), Merxe Llop i Carme Alcover (vocals).

A la seva reunió constitutiva, tots dos Plenaris dels instituts també van nomenar dos vocals, respectivament, per a la Junta de Govern de l’Acadèmia. D’aquesta manera, l’òrgan de govern de l’Acadèmia, conformat per Javier Giralt com a president, M. Pilar Benítez com a vicepresidenta, Juan Pablo Martínez com a secretari i M. Teresa Moret com a tresorera, es completa ara amb els vocals Francho Rodés, M. Ángeles Ciprés, Ramón Sistac i Merxe Llop.

Així mateix, es van tractar altres assumptes que seran portats properament al Ple de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua per a la seva discussió i aprovació.

Esperem que l’Acadèmia, un cop s’ha dotat dels seus órgans executius en l’àmbit de cadascuna de les dues llengües, comenci amb l’agilitat i els mitjans precisos a dur a terme la important tasca d’investigar i garantir un desenvolupament normalitzat d’aquestes dues llengües minoritzades.

J. Giralt (a dalt), director de l’Institut Aragonès del Català i Á. Conte (a sota), director de l’Instituto de l’Aragonés. / Arxiu


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: