Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Parc Geològic i Miner de Llitera i Ribagorça, cada dia més a prop*

// Josefina Motis

Des de fa un temps s’estan fent una sèrie de sortides, amb inscripció prèvia, a llocs atractius de la zona, organitzades pels Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça. Es diu que en la intersecció entre estes dos comarques s’hi troba un important patrimoni geològic i miner que pot ser aprofitat amb finalitats educatives, científiques i turístiques, i que podria suposar un ajut per frenar la despoblació actual d’aquella zona.

Per això s’ha dissenyat un projecte que pretén implicar els municipis corresponents per a que es coordinin entre ells per a promoure iniciatives de geoturisme, a través d’una sèrie de georutes que es poguessin fer a peu, en bicicleta o en vehicles, i que no fossin agressives amb l’ambient natural.

La persona clau d’aquest projecte es el professor Josep Maria Mata i Perelló, doctor en Geologia i amb una trajectòria molt competent en aquest tema. Des de fa molt de temps ha estat visitant esta zona amb estudiants i geòlegs d’arreu, fins que, es va posar en contacte amb alguns alcaldes per a fer-los la proposta. Així es va començar a gestar el projecte. En un principi es van interessar els ajuntaments d’Açanui, Alcampell i Albelda, de la Llitera, i Benavarri, Tolva i Viacamp per la Ribagorça.

Darrerament s’han donat els primers passos per que el projecte sigui realitat. El passat 24 de setembre es van reunir a Alcampell els representants dels municipis de les comarques implicades. La reunió va ser convocada per SIGMADOT (Sociedad Internacional de Geología y Mineria para el Desarrollo y Gestión del Territorio). Van assistir-hi Josep Maria Mata com a representant d’aquesta entitat, Sebastià Agudo per l’Associació d’Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera-Ribagorça, els presidents de les comarques, Josep Anton Chauvell per la Llitera i Marcel Iglesias per la Ribagorça, i diverses autoritats d’Estopanyà, de Peralta de la Sal i de Calassanç, d’Albelda i de Baells, amb el recolzament dels ajuntaments de Benavarri, Camporrells, Açanui, Alins, Tolva i Viacamp. Tots els municipis integrats en aquest projecte van signar un acord aprovant la promoció del Parc.

A la reunió es va acordar crear una Comissió per impulsar la futura entitat i l’elaboració dels estatuts per a la gestió, amb el propòsit d’aprofitar el patrimoni singular geològic i miner d’aquesta zona del sud de la Ribagorça i el nord de la Llitera, per beneficiar els municipis del parc, igual com es fa en altres geoparcs del territori nacional.

Els objectius d’aquests parcs geològics i miners, a més d’alguns que ja s’han esmentat, són: i) establir un inventari del patrimoni natural i cultural del territori per afavorir la seva observació; ii) elaborar un pla per poder facilitar que pernoctin y mengin els visitants afavorint el desenvolupament rural; iii) establir una coordinació entre els municipis per fomentar aquest geoturisme de manera coordinada; iv) establir les georutes; v) comptar amb la col·laboració dels municipis i zones properes; vi) preservar el patrimoni geològic i miner, educant la població per valorar el que ofereix la natura (geoeducació), al mateix temps que es pren consciencia del patrimoni històric, arqueològic, etnogràfic i cultural que representa.

Per exemple a l’àrea d’Albelda es destaquen com a patrimoni geològic les Gesses, la roca arenosa, l’argila, les aigües, els aljubs, i com a patrimoni miner les gessères, la cantereria, les sies i, com a construccions, el Canal d’Aragó i Catalunya i el Sifó d’ Albelda.

Fa poc, a mitjan novembre, es van tornar a reunir a Albelda els responsables dels ajuntaments que formen part d’aquest futur Parc Geològic i Miner per a concretar els compromisos i tirar endavant la creació del Parc. Esperem que tinguen èxit i que en poc temps puguem gaudir de la figura del Parc Geològic i Miner Llitera-Ribagorça, que sens dubte serà un benefici per a la població en tots els aspectes.

El professor Josep Maria Mata a l’inici d’una sortida per les Gesses (Tamarit) / Pep Espluga

Sortida geològica per les Gesses (terme d’Alcampell) / Pep Espluga

Sortida geològica per les Gesses (terme d’Albelda) / Pep Espluga


*Publicat a Temps de Franja n. 152, gener de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: