Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Geolodia 2021 es va fer a Calassanç*

// Josefina Motis

A primers de maig es va anunciar la celebració del Geolodia 2021, la trobada anual dels amants de la geologia. Aquest any es va fer a Calassanç, la població més antiga de la Llitera, i va aplegar afeccionats i experts de tota la província d’Osca i més enllà, sota l’organització dels amics del futur Parc Geològic Miner de la Llitera i la Ribagorça. A diferència de l’any passat, que es va haver de fer un tastet virtual, aquest any s’ha pogut fer presencial.

El 15 i 16 de maig es va fer una ruta circular de 2,6 km per camins de terra i escales, amb la possibilitat de visitar el salinar de Peralta de la Sal. La visita s’anunciava guiada per geòlegs que explicarien com es va formar el paisatge i els recursos geològics que hi ha, a més de prendre consciència de la importància de protegir la Natura.

Era obligatori inscriure’s per poder fer la visita, encara que la activitat fos gratuïta. Els menors s’haurien d’inscriure amb els pares. El dia de l’activitat s’haurien de presentar al punt de trobada per acreditar-se a l’hora i grup que els correspondria.

Estava tot molt ben organitzat, amb els professionals d’acompanyament i amb unes normes estrictes per als assistents. Es va avisar que hi havia camins de terra i escales i que els menors no podien separar-se dels seus pares. S’havia d’anar amb bambes i una roba determinada, comportar-se de manera cívica i estava prohibit llençar escombraries de cap tipus, havent d’atendre en tot moment les instruccions dels guies, que podien expulsar a qui no seguís les normes.

La visita s’havia difós amb vídeos per xarxes socials, com el de Paola Infante, geòloga en cap de la Secció d’Estudis Territorials del Govern d’Aragó, qui expressava el molt que li agradava la Llitera mentre intentava seduir la gent per inscriure-s’hi. Un altre vídeo era el de Josep Maria Mata, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya, reconegut geòleg de nivell internacional i entusiasta de la comarca. Ell també donava l’enllaç i convidava a inscriure-s’hi.

Segons el web de La Litera Información, hi van assistir 300 persones, moltes de la comarca, però també de comarques veïnes i de Barcelona, Lleida o, fins i tot, de Madrid i València. Molts dels assistents tenien amplis coneixements geològics. Tothom, experts o no, va rebre classes sobre la marxa, gràcies a les explicacions impartides per vuit geòlegs i geòlogues situades per parelles als punts de rellevància geològica i minera del recorregut: la Font, los Gessos amb lo Salinar de Calassanç, les Ofites amb lo Pou de Chelo i lo Castell.

En acabar es va fer una visita guiada al poble de Calassanç. I després els organitzadors van donar la oportunitat de visitar un lloc emblemàtic del futur Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça, com és el salinar de Peralta de la Sal, molt més gran que el de Calassanç.

Els visitants van quedar molt satisfets —i també l’organització per haver assolit els objectius marcats. El principal objectiu del Geolodia és apropar les ciències geològiques a la societat civil. Altres objectius van ser donar valor a aquest patrimoni, implicar els veïns en la seua conservació i neteja, mentre s’afavoreix la seua implicació en tindre’n cura i donar-lo a conèixer. Al web de La Litera Información hi ha una col·lecció d’imatges excepcional i molt il·lustrativa.

Un moment de la jornada. / Lorenzo Charlez


*Publicat a Temps de Franja n. 150, abril de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: