Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Pels camins de la memòria. Rutes literàries: Josep Galan

// Margarita Sorolla Coll i Jessica Ballarin Carrasquer*

Aquest any el Govern d’Aragó ha volgut destacar la figura de l’escriptor fragatí Josep Galan dins del programa “Rutes literàries. Pels camins de la memòria” amb un homenatge celebrat el dilluns, 22 de maig, al Castell de Fraga.
Part de l’alumnat de la nostra escola de Saidí es va desplaçar fins allà.
A l’arribada ens esperava una tassa de xocolata amb coca per tal d’agafar forces. El matí prometia!
L’acte, al qual assistiren la família de Galan, va començar amb els parlaments de l’alcalde de Fraga, Miguel Luis Lapeña, i el director general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, Ignacio López Susín. Seguidament es va donar pas a les actuacions dels quasi 300 escolars participants dels centres educatius: C.E.I.P. Miguel Servet (Fraga), C.E.I.P. San José de Calasanz (Fraga), C.E.I.P. María Moliner (Fraga), I.E.S. Bajo Cinca (Fraga), I.E.S Ramón J. Sender (Fraga), C.E.I.P. San Juan Bautista (Saidí) i C.R.A. Ribera del Cinca (Torrent de Cinca).
Nosaltres vam oferir una mostra de tot el que treballem a l’escola per tal de mantenir el patrimoni de la nostra llengua i transmetre la importància de l’oralitat, objectiu principal de la feina d’aquest autor fragatí: refranys, cançons, frases fetes, lectures… Concretament l’alumnat de Primària de Saidí va recitar Galin-galon, Est é el pare i Què has perdut? i va cantar les cançons Les tenalletes de Sant Miquel i La lluna, la pruna acompanyats de música en directe i jocs de mans i rotllana que ells mateixos van crear. Tot aquest material forma part del cançoner pòstum Toca Manetes.
D’altra banda, quatre alumnes de Secundària van llegir, juntament amb alumnat dels dos instituts de Fraga, fragments de l’única novel·la Mort a l’Almodí.
Finalment vam gaudir de les actuacions de la Rondalla de La Peña Fragatina i del Duet de Clarinets a càrrec de Jordi Vinyes i Enrique Jiménez.
Va estar un matí entretingut i molt “GALAN”.

* C.E.I.P. San Juan Bautista de Saidí

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: