Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Vine a la fira

// Glòria Francino

El passat 1 d’abril es va celebrar la III Fira d’Areny i la V prova per a gossos de rastre. L’art de la cinegètica s’ha tractat en el món de la literatura i un dels escriptors que l’ha practicat i l’ha difós en les seves novel·les i narracions ha estat Miguel Delibes.
Aquesta fira gira al voltant del món caçador que comença amb una prova de gossos que saben seguir el rastre, una prova de caça menor i estands amb material de caça, a part d’altres activitats com tir amb arc, paradetes d’objectes artesans i de productes alimentaris de proximitat i més llunyans.
Una activitat que va arreplegar més miradors va ser la dels Picadors de la Val d’Echo, els quals van demostrar el seu art amb la serra i la fusta creant objectes com cadires, animals i altres objectes d’ornamentació a partir dels troncs d’arbres.
Matí i tarda el trenet turístic va passejar als xics i grans pels carrers d’Areny, que val la pena visitar per contemplar les construccions medievals amb portes de mig punt i alguns escuts dels llinatges que van habitar aquesta vila entorn del castell.
A la tarda un soroll d’esquelles i trucs va omplir els carrers de la vila. Eren les crabes, crabons i bocs de casa Pubill que acompanyats al capdavant pel pastor seguien amb docilitat. La cornamenta i bellesa dels animals va captivar la curiositat dels assistents.
El poble mostra la seva alegria a balcons i finestres, els dos museus d’Areny, tant els dels Dinosaures, amb les restes de l’arenysauri, com el Centre d’Interpretació de la Ribagorça Aragonesa van restar oberts, amb entrada gratuïta, per als visitants, que s’emporten una grata sorpresa d’aquest poble que ja tenia una antiga fira d’animals i farramentes i trementina que s’havia perdut a mitjans del segle XX.
L’eslògan escrit en català ‘Vine a la fira’ és formidable, com ho pot ser a les properes fires ribagorçanes: la de Montanui, que se celebrarà el dissabte 30 d’abril i més endavant la de Pont de Montanyana.

Crabada a la Fira d’Areny. Fotos: Glòria Francino

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: