Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

25 anys sent Amigues i Amics de Nonasp*

// Estela Rius

L’any 1996 es va constituir legalment l’Associació Amics de Nonasp, en l’objectiu de protegir lo patrimoni material i immaterial del nostre poble i defensar i promoure la nostra llengua.

Dos anys més tard, al 1998, va inaugurar-se el que seria el seu projecte més important: lo Museu Etnològic. Des de l’inici es va plantejar com una experiència museística immersiva, on el visitant se sentís transportat a una època passada i sobretot, on tingués un espai de reconeixement i d’identificació en lo poble i la seua gent. Al llarg dels anys, lo Museu s’ha anat consolidant com un espai d’homenatge a tots los nonaspins i nonaspines que mos han precedit.

En tot este temps ha anat creixent progressivament. Va començar en la planta baixa i el primer pis, dedicats al món agrícola i a la casa respectivament, i a poc a poc ha anat pujant i ampliant-se per un costat i per l’altre. Actualment lo Museu està format per més de 500 m2 i més de vint sales expositives que toquen temes tan diversos com una barberia, uns estudis, un cafè-taverna, un espai dedicat al ferrocarril, un forn de pa, una tenda, una fusteria, etc. I no mos podem oblidar d’una exposició fantàstica i sense precedents, en la qual vam reunir 400 fotografies de casament de nonaspins i nonaspines. La més vella és de l’any 1874 i arriben al 1969… de moment!

En el seu emplaçament original, i per tant, a fora del Museu, també tenim la Presó. Un espai que es conserva sense pràcticament cap modificació des de quan estava en funcionament, i a més, on es pot conèixer el context històric i social del Nonasp del segle XVII, moment en el qual es va construir este edifici. Aquí mateix també pot veure’s exposada la “Porta per a una ciutat” de l’escultor nonaspí Santiago Gimeno Llop.

L’Associació Amics de Nonasp va creixent i a més de tot això, ham editat diversos llibres d’història local i al llarg de l’any fem diferents activitats culturals. Este 2021 estem celebrant lo 25 aniversari de l’associació, i al mes d’agost vam poder disfrutar, entre altres coses, d’un acte que ja és un clàssic: la Nit d’Estiu, a càrrec de JM Ràfales i Mario Rius, en la qual es va aprofitar per presentar lo “Mapa de Toponímia i Patrimoni de Nonasp”, fruit de molts anys de treball. Pel que fa a les exposicions, també es va inaugurar un espai dedicat a la mina i als miners per reconèixer als centenars de nonaspins que al llarg dels anys hi van treballar.

Vint-i-cinc anys donen per molt i al mateix temps… quantes coses queden per fer! Però naltres som com les formigues, que no perden el temps i van fent a poc a poc. Tant és així que encara no s’ha acabat l’any i ja fa temps que s’estan planificant los actes pel que ve. Això vol dir que hi ha il·lusió i ganes de seguir cap davant.

Gràcies a totes les Amigues i Amics de Nonasp pel suport al llarg d’estos vint-i-cinc anys! També recordar al nostre company, Daniel Maza, fundador i durant molts anys president de l’associació, que mos va dixar lo passat nou de setembre. Gràcies per tot.

Una representació dels Amics de Nonasp / Amics de Nonasp


*Publicat a Temps de Franja n. 151, novembre de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: