Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate, així som i així facem

Esdeveniments

El Cicle d’Orgue del Matarranya d’enguany visita la música celta

El Cicle d’Orgue del Matarranya d’enguany visita la música celta

// Redacció

El proper dia 24 de juliol, la localitat de Fondespatla acollirà la 17a edició del ‘Cicle d’Orgue Comarca del Matarranya’. El concert d’enguany tindrà lloc a l’església parroquial de Sant Salvador de Fondespatla a les 19.30 h. de la tarda. Amb el títol Organumundi, l’organista Ana Mínguez, l’arpista Pilar Gonzalvo i l’instrumentista de vent Miguel Ángel Fraile, components d’El Mantel de Noa, delectaran als assistents amb una selecció de temes d’aires cèltics, una novetat en els concerts d’aquest Cicle, creat, organitzat i dirigit des de la primera edició per la musicòloga i pedagoga Margarita Celma, una de les activistes culturals més sòlides de la Franja d’Aragó.

llegir-ne més

Pena-roja acull la X edició del Campus de Música Popular ‘Ebrefolk’

Pena-roja acull la X edició del Campus de Música Popular ‘Ebrefolk’

// Lluís-Xavier Flores Abad

Lo pròxim diumenge 3 de juliol la localitat de Pena-roja, al Matarranya, acollirà per segon any consecutiu el X Campus de Música i Balls Populars ‘Ebrefolk’ de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià. Esta iniciativa que impulsa l’associació de recerca ernogràfica Espai de So de Tortosa, formada per musics, etnògrafs i lutiers valencians i catalans, pretén articular els diferents sectors vinculats amb lo patrimoni etnomusical i etnocoreològic d’este territori en comú.

llegir-ne més

‘Lletres que són ponts’. Trobada literària a Mequinensa.

‘Lletres que són ponts’. Trobada literària a Mequinensa.

// Redacció

El proper 28 de maig, dissabte, a Mequinensa es viurà una marató literària. L’associació cultural Coses del Poble ha organitzat l’acte «Lletres que són ponts» amb l’objectiu de difondre entre el veïnat diferents obres i autors originaris o veïns de les comarques de la Franja i veïnes de Catalunya.

Els autors locals, malgrat la qualitat de la seva obra, resten marginats dels grans circuïts de distribució, fet que fa difícil que siguin coneguts pels lectors de les nostres contrades, i més encara quan escriuen en català, una llengua que a la Franja està experimentant una greu davallada en el seu ús social. L’activitat s’ofereix com un aparador de la creativitat literària de les nostres terres al temps que una plataforma de reflexió sobre les necessitats i potencialitats del sector.

llegir-ne més

Sant Jordi poètic a Mont-roig

Sant Jordi poètic a Mont-roig

// Redacció

Lo dia del llibre coincideix amb el del patró d’Aragó, i a Mont-roig se celebra de fa uns anys amb tot d’actes relacionats amb la lectura. Enguany, els de l’Associació Cultural Sucarrats han volgut presentar dos obres poètiques escrites en la nostra llengua catalana d’Aragó.

L’acte tindrà lloc dissabte 23 d’abril, al saló de Plens de l’Ajuntament de Mont-roig a les 12 del migdia, i comptarà amb la presència de Carlos Marzo, representant de Sucarrats i director de la revista Plana Rasa, Susana Traver, diputada de la Diputació Provincial de Terol, que és l’editora d’ambdues obres mitjançant l’Instituto de Estudios Turolenes, i l’alcaldessa de la vila, Gloria Blanc.

llegir-ne més

Matarranya efervescent

Matarranya efervescent

// Redacció

Dins de les Jornades Culturals del Matarranya 2022, tindrà lloc la xerrada-debat Matarranya efervescent …o com despertar la consciència lingüística

La tertúlia es farà aprofitant la publicació del llibre El català, la llengua efervescent. 77 visions sobre el terreny, coordinat per la lingüista i membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat ((GLiDi) M. Carme Junyent, que aportarà al debat els seus coneixements, la seua experiència i la seua reconeguda capacitat comunicativa.

llegir-ne més

Jornades Paisatge i memòria: una mirada literària

Jornades Paisatge i memòria: una mirada literària

// Redacció

Este dissabte 26 de març, la sala Goya de Mequinensa celebrarà la jornada «Paisatge i memòria: una mirada literària».

L’acte començarà a les 11:00 hores i comptarà amb la participació de Noemí Sabugal (periodista i escriptora, autora de Hijos del carbón), Pilar Argudo (filòloga i periodista cultural, directora del curtmetratge documental Estación de Paso) i Merxe Llop (autora del projecte educatiu «Jesús Moncada a l’escola» en col·laboració amb el Departament de Política Lingüística del Govern d’Aragó i de diverses obres de creació litertària com la novel·la guanyadora del Guillem Nicolau 2020 Sílverti).

llegir-ne més

Festa de la Llengua Materna: ‘Les nostres jotes’

Festa de la Llengua Materna: ‘Les nostres jotes’

// Redacció

Aquest diumenge 20 de març de 2022, al Centre Cultural de la Portellada, se celebra la Festa de la Llengua materna dedicada a Les nostres jotes.

llegir-ne més

Presentació de l’OPC desideriana a Terol

Presentació de l’OPC desideriana a Terol

// Redacció

El proper dijous 3 de març, a les 19:00 hores, l’Instituto de Estudios Turolenses presenta al saló d’actes del Museo Provincial de Teruel quatre de les seues darreres publicacions, entre les quals hi ha l’Obra Poètica Completa de Desideri Lombarte, primer número de la col·lecció Biblioteca Turolense. La presentació d’aquest llibre anirà a càrrec del president de l’IET, Ignacio Escuín, i dels directors i coordinadors de les publicacions.

llegir-ne més

Jornades de Reflexió en Positiu sobre el Futur de la Nostra Llengua

Jornades de Reflexió en Positiu sobre el Futur de la Nostra Llengua

// Redacció

Dissabte 26 de febrer, 19 h, on line

Sociolingüística de la llengua catalana a Aragó.

A càrrec del Dr. Natxo Sorolla, sociolingüista i professor de la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Perpinyà.

Podeu assistir a la conferència Online seguint aquest enllaç el dia i l’hora indicats:

http://meet.google.com/aoa-yefj-awy


Dissabte 9 d’abril, 18 h, Saló de Plens de l’Ajuntament de Calaceit

Presentació-debat del llibre:
El català, la llengua efervescent. 77 visions sobre el terreny.
Editat per Viena Edicions.

Hi intervindran:

L’autora i coordinadora, M. Carme Junyent, professora titular de lingüística general a la UB i membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades.

Col·laboradors del llibre a la Franja: Natxo Sorolla, doctor en sociologia especialitzat en sociolingüística a Aragó; Carles Terès, dissenyador gràfic, escriptor i coordinador de la revista Temps de Franja, i Pepa Nogués, antropòloga i professora de català a secundària; i com a moderadora M. Dolores Gimeno, professora de literatura castellana a la Universitat Rovira i Virgili.

llegir-ne més

Celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna i estrena del documental ‘Aragonés i català, les nostres llengües’

Celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna i estrena del documental ‘Aragonés i català, les nostres llengües’

// Redacció

El proper 21 de febrer, dilluns, el saló d’actes de la Caixa Rural d’Aragó (Coso, 29, Saragossa), acollirà la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó.
En aquest acte, que començarà a les 19 hores, s’estrenarà del documental Aragonès i català, les nostres llengües, dirigit per Vicky Calavia, en el qual, amb la participació d’importants noms del camp de la filologia, s’hi realitza una completa anàlisi del passat, present i futur de les llengües pròpies d’Aragó: l’aragonès i el català d’Aragó.
Tothom que vulgui assistir-hi haurà de completar la inscripció a través d’algun dels mètodes facilitats a la invitació que apareix just a sota, amb el codi QR, l’e-mail o el telèfon.

llegir-ne més

Lliurament del ‘Guillem Nicolau’ a Saragossa

Lliurament del ‘Guillem Nicolau’ a Saragossa

// Redacció

Ens ha arribat esta vesprada la notícia del lliurament del premi Guillem Nicolau, juntament amb la resta dels premis literaris d’Aragó 2020-2021, dimecres 9 de febrer, a les 18:30 hores, a l’IAACC Pablo Serrano (Passeig Maria Agustín, núm. 20, Saragossa).

Recordem que el guanyador de la darrera edició del premi ha estat el periodista i escriptor vall-de-rourà Lluís Rajadell, amb l’obra Terra agra.

llegir-ne més

L’«Obra poètica completa» de Desideri Lombarte a Saragossa

L’«Obra poètica completa» de Desideri Lombarte a Saragossa

// Redacció

Dimecres 9 de febrer de 2022, a les 19:30h, l’Instituto de Estudios Turolenses presenta a Saragossa quatre de les seues darreres publicacions, entre les quals hi ha l’Obra Poètica Completa de Desideri Lombarte, primer número de la col·lecció Biblioteca Turolense. La presentació d’aquest llibre anirà a càrrec del president de l’IET, Ignacio Escuín, José Luis Melero, Artur Quintana i Carles Terès.

L’indret de presentació serà la sala Pilar Sinués de l’edifici del Paranimf de la Universitat de Saragossa, a la plaça Paraíso s/n. L’accés serà lliure fins completar l’aforament.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: