Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

On és la biblioteca?

//Marina d’Algars

Peníscola (podria ser qualsevol poble de la costa mediterrània que he visitat). Busco calma, una mica de platja, sol, aire, quietud, lectura, escriptura i silenci durant les curtes vacances abans de la Setmana Santa.
Pregunto on és la biblioteca pública municipal. La cara d’espant de les persones que en miren, m’enfureix. No tinc sort. Continuo preguntant. No encerto en trobar el perfil de persona que em doni la informació. Finalment decideixo acudir a l’Oficina d’Informació i Turisme. M’informen del lloc on es troba: al costat del Consum, em diuen. Però per tal d’arribar sense pèrdua, he de preguntar pel Consum, i ara si, no hi ha error: tothom coneix on és el supermercat.
Respiro i pujo al tercer pis, entro i un món increïblement meravellós es desperta en obrir la porta: taules, llibres, wifi, ordinadors, molta llum i silenci. En entrar pregunto al noi que és darrere el taulell si avui estan tancats. Em contesta que no; l’horari és de 9 h a 20 h. No dic paraula però és que el local tan ben equipat està buit. Em sento estranya, dubto entre quedar-me o marxar. Decideixo sentir-me la reina en un espai exclusiu. No vull pensar, em dic que sóc una romàntica, que els llibres en paper són relíquies i tothom té Internet a casa… Però, dues reflexions em venen al cap. Una és el plaer d’agafar un llibre entre les mans, buscar la història local en diversos formats que possiblement solament es pot trobar a la biblioteca municipal, tots els serveis que ofereix per gaudir d’unes vacances tranquil·les amb lectura. Últimament ja veig que la calma i el silenci en les ciutats solament els trobo a les esglésies (quan no hi ha culte) i a les biblioteques.
Una segona reflexió. Defensar La biblioteca pública és defensar la llibertat, la cultura, el progrés. Ja sabem que són temps difícils per a les biblioteques, no és una hipòtesi, és una realitat, ho diuen els bibliotecaris i els responsables culturals. Una causa és la dràstica disminució de pressupost per al manteniment del seu funcionament que afecta l’activitat diària, manca de medis econòmics i manca de personal, falta d’activitats culturals entorn de la biblioteca, algunes són ateses per personal no qualificat. En totes les comunitats autònomes existeix una legislació sobre les biblioteques públiques considerades com un dret fonamental d’accés a la cultura i la seus funció és absolutament necessària per al desenvolupament de la ciutadania en un estat democràtic (Constitució Espanyola de 1978).
Si tothom té accés a Internet a casa, si el llibre digital substitueix al llibre en paper, si les biblioteques públiques són buides… hauran de tancar? Qui n’és responsable? Quins polítics en la seua campanya electoral parlen de polítiques bibliotecàries? Quin pressupost es dedica a la biblioteca? Quines campanyes de difusió es fan? Perquè tothom sap on és el supermercat Consum i no la Biblioteca Pública Municipal, al seu costat?

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: