Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Coneixes la meua vila?*

// Roberto Albiac

Fa uns anys, fart de veure com mitjans de comunicació utilitzaven sovint lo món rural com a part de la seua programació d’entreteniment, presentant una espècie de «bufón pueblerino» en què un reporter o presentador, en to de mofa, lo fie cantar un jota, imitar la veu d’un animal o el retransmetie en directe des del seu hort, enrient-se de com movie l’aixada entre els cavallons… vaig decidir plantar cara a n’aquell escarni insuportable fent la meua campanya personal: vaig encomençar a promocionar en passió aquell univers excepcional a on vaig tindre la sort de criar-me.

Primer de tot, vaig anar a ca la vila a aprovisionar-me d’uns quants feixos de fullets turístics que m’han acompanyat durant tots estos periples. La meua primera acció, la vaig perpetrar pels hospitals, oferint tema de lectura a n’aquelles inhumanes sales d’espera que a molts de nantres mos ha tocat patir. Vaig seguir per les universitats, fent d’ambaixador entusiasmat davant de professors i companys de formació: passats uns mesos, tots van conèixer a la perfecció el significat de paraules tan emblemàtiques per als favarols com «empanadó», «mausoleu» o «quintos»… Totes les ocasions han sét bones per a oferir els nostres productes: si t’haig fet d’amfitrió, segur que has tastat les meues olives/tomates o les rodanxes de llanguanissa sequeta de la carnisseria de sempre; si m’has tingut de visita, m’has obert la porta a mi i a la meua caixa de pastes; si has compartit en mi un «amic invisible», segurament has tornat a casa en una garrafa d’or líquid empeltre o qualsevol altre producte local.

Les conseqüències són molt gratificants: passat un temps, sempre hi ha un company de faena que, enxisat pel gust d’aquelles olives, acabe fent una visita a la tenda de la cooperativa; amics que t’encarreguen les delícies d’aquell forn; o saps de coneguts que han acabat la ruta per la zona comprant aquell gustós corder. Tots guanyam si transmetem l’autenticitat de la nostra terra!


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: