Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Bufetada*

// Ramon Sistac

Cop donat a la cara amb la mà plana. Derivat de bufet que, com bufar, prové de buf, onomatopeia que reprodueix el soroll de l’aire quan ix per la boca. Com que té molta incidència en el llenguatge popular té infinitat de sinònims, sovint d’ús vulgar o eufemístics: bufa, bufet, galtada, pinya, pinyac, bolet, cleca, plantofada, calbot, mastegot, ventallot, castanya, castanyot, nata, morma, bleva, galeta, sigotada, patac, patacada, batzac, batzacada, trompada, ceballot, cop, colp, tapamorros, xapa, revés, carxot, catxamona, hòstia, hostiot, boticaixada, pantegada, xola, clatellot, clatellada, bescollada, cop de puny, punyada… I segur que me’n deixo un pujal.

Qui s’anima a cercar-ne més? Bé; no sempre són exactament sinònims: un revés es clava amb el dors de la mà mentre que la galtada es fa amb el palmell ben obert, el tapamorros va directe a la boca, el clatellot a la part posterior del cap i la punyada ataca indiscriminadament la cara a les barres, l’ull o el nas.

Avui tothom en parla com a conseqüència del mastegot que va rebre un còmic de gust més que dubtós durant la gala dels Òscar, propinada per un actor de talent també més que dubtós que, a més a més, va ser guardonat aquell mateix vespre amb l’estatueta al millor actor, tot i que en el moment d’etzibar-la no estava pas actuant. Crec que no val la pena de parlar més d’un espectacle tan lamentable com aquell perquè ja se n’ha opinat prou, i altres problemes més greus té la humanitat. Tan sols, però, un detall de tot plegat que va una mica més enllà dels excessos de testosterona, de mal gust i de masclisme tronat. L’actor va dir alguna cosa així com «keep my wife’s name out of your fucking mouth!». Doncs bé: les televisions dels USA ho van censurar. Els americans poden veure hòsties en directe, però no poden sentir res relacionat amb «fotre». Veure per a creure.


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: