Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • A fons
  • Els Esteve Ferrer, una família de músics de Calaceit*

Els Esteve Ferrer, una família de músics de Calaceit*

// Carles Sancho

La música ha marcat de manera molt positiva la família calaceitana Esteve Ferrer. El pare, Ángel Esteve, s’hi va vincular des de ben jovenet a través de la Rondalla de Calaceit que es va formar cap al 1957, on ell actuava com a cantador i guitarrista. De l’agrupació juvenil local, seixanta anys més tard, només en sobreviuen quatre membres: Jaime Colomer, llaüt, Ramon Valls i José Luis Colomer, bandúrries i l’incombustible Ángel.

Esta formació musical local ha animat les festes majors, les misses baturres, les trobades d’amics i aniversaris, tant a la capital cultural del Matarranya com a les viles del voltant. El seu repertori és molt ampli: jotes, entre elles la de Calaceit, havaneres, pasdobles, boleros, cançons de tuna, música pop… En la dècada dels 90 van gravar una casset i per celebrar el seixanta aniversari de l’agrupació, van enregistrar el CD Rondalla de Calaceite (2019) amb una selecció de temes del seu extens repertori. Els components de la rondalla veuen amb molta tristesa com la formació local no tindrà continuïtat perquè les noves generacions de calaceitans no mostren gaire interès per la música tradicional interpretada per aquesta mena de formacions.

Esta gran motivació musical del pare la va voler transmetre als seus fills perquè es donà la circumstància que a Calaceit funcionava amb molt d’èxit una escola municipal de música quan els seus fills eren menuts. Així la Raquel, amb deu anys, va començar els estudis musicals que més tard continuà i obtingué la diplomatura amb l’especialització d’acordió. Més tard va fer de professora de música a Vall-de-roures, Alcanyís, Massalió, Maella, Favara, Nonasp… Sergio, com la seua germana, també inicià estudis a l’Escola de Música de Calaceit i va fer de professor de música a Calaceit, la Freixneda, Massalió, Favara, Nonasp… Cap a 2000 Sergio participa en les primeres actuacions de les Corals del Matarranya tocant la gaita en les populars Aubades del Matarranya en què finalitzaven els concerts. Com a resultat d’aquella dècada musical de les Corals s’enregistra el CD Música Tradicional del Matarranya (2009). El 2006, en la 16a Trobada Cultural del Matarranya a Arenys de Lledó, actuen per primera vegada els dos germans formant un duo: Raquel posa la veu i Sergio la guitarra, seguint el camí del seu pare. Ells dos es convertixen en un referent musical en tots els projectes que es fan en la comarca del Matarranya. Així participen en el CD Sons del Matarranya (2007), que impulsa ASCUMA, on hi col·laboren com a duo amb el nom de Rakel, i la germana també amb el grup Subatòmic. La Comarca del Matarranya promou un nou projecte Sons de la terra (2010) i també hi col·laboren de l a mateixa manera: com a duo Rakel i la Raquel amb Subatòmic. En la 25a Trobada Cultural del Matarranya actuen a Aiguaviva de Bergantes el 2015 amb un format acústic com a Rakel i en el seu repertori trobem pop, boleros i música d’autor.

Els dos germans, amb un gran esforç, han aconseguit dedicar-se professionalment a la seua afició i passió familiar: la música. Raquel viu a Tarragona, va estudiar per a professora i especialista de la veu: assessora vocal i patologia de la veu. Ha obert a Tarragona una escola de cant i també ha col·laborat en curts de cinema. Sergio viu a Constantí i treballa com a professor de música i toca la guitarra amb el grup de Joan Reig, el popular bateria i compositor d’Els Pets i forma part del grup Tarraco Surfers. Sergio i Joan Reig han participat en les Jornades Culturals de l’Associació Cultural del Matarranya interpretant diferents temes, el calaceità acompanyant a la guitarra la veu del seu amic tarragoní.

Sergio Esteve / Arxiu

Ángel Esteve, amb la guitarra / Arxiu


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: