Temps de Franja

Revista aragonesa en català d'actualitat i reflexió

N. 217 • 30 de setembre de 2023

---
Projecte europeu TRADIMUSIC i Vicent Torrent a Tortosa

Projecte europeu TRADIMUSIC i Vicent Torrent a Tortosa


// RedaccióLo pròxim dissabte 30 de setembre l'associació de recerca etnogràfica ESPAI DE SO de Tortosa farà la presentació del seu projecte "Eines innovadores per al foment, transmissió i recuperació de la música popular i tradicional com a mitjà de participació i cohesió social", dut a terme amb altres entitats valencianes, piemonteses i portugueses i el suport de la Unió Europea. Llegir-ne més.

---
Cinga Fòrum 2023: «Patrimoni etnomusical a la Ribera del Cinca: lo ball tradicional» 

Cinga Fòrum 2023: «Patrimoni etnomusical a la Ribera del Cinca: lo ball tradicional» 


// RedaccióLa primera menció documental de la jota a l’Aragó apareix en un llibre de visites pastorals de la Diòcesi de Tortosa del segle XVIII en relació a Calaceit, en què es prohibeix la pràctica d’aquest ball indecent sota pena d’excomunió. Desoint les advertències moralitzants, la jota va guanyar les places i va acabar pujant a l’escenari. Tanmateix, al territori de la Corona d’Aragó s’hi ballaven també altres danses i, d’altra banda, la jota no ha estat mai un ball exclusiu d’Aragó. Llegir-ne més.

---
La fabulació infinita*

La fabulació infinita*


// Estela RiusEstava esperant en candeletes lo dia de la preestrena de llargmetratge “Terenci. La fabulació infinita”, al cinema Verdi de Barcelona. Quan va arribar lo moment, no vaig apartar la mirada de la pantalla en los 91 minuts que dure el film perquè la història, estratègicament narrada a partir dels testimonis d’amics i familiars de Terenci i de l’arxiu de TVE —principalment—, em va atrapar. Quan va acabar, vaig tindre la sensació que se m’havie fet curt i que alguns temes s’havien quedat una mica en l’aire. No obstant, este fet no desmereix gens la pel·lícula, perquè, com van anunciar los seus creadors, podríem saciar la nostra set en la sèrie-documental de quatre capítols, que es va estrenar a FILMIN lo 22 de setembre i que aprofundix més gràcies a les tres hores que dure.Llegir-ne més.

---
Premis Guillem Nicolau i Arnal Cavero*

Premis Guillem Nicolau i Arnal Cavero*


// José Miguel Gràcia


El 24 d’abril del 2018, mitjançant el Decret 70, el Govern d’Aragó modificava el Decret 22/2013, de 19 de febrer, pel qual es regulaven els premis de creació literària Guillem Nicolau i Arnal Cavero. L’esmentat Decret està en vigor en el moment present. Ara bé, algú pensa que l’actual Govern del PP-VOX complirà el Decret i convocarà ambdós premis? Ja som massa grans per a tanta ingenuïtat. Les lleis i els decrets —inclosa la mateixa Constitució— hi són per a ser complerts, això sí: quan interessa; si no, me’ls passo pel “forro” dels pantalons; ni tan sols cal derogar-los.

Llegir-ne més.

---