Temps de Franja

Revista aragonesa en català d'actualitat i reflexió

N. 214 • 18 d'agost de 2023

---
Interessant debat a Maella sobre la despoblació al món rural

Interessant debat a Maella sobre la despoblació al món rural


“FEM CORRO” enceta un format de converses obertes a l’aire lliure// RedaccióL’Associació Guirigall de Maella va iniciar el passat 4 d’agost “Fem corro: converses obertes sobre temes actuals”. Així es vol reviure la dinàmica dels “corros” de gent a l’estiu, a la porta de les cases a l’hora de la fresca, com una manera d’intercanviar idees entre els veïns però a partir de les reflexions d’experts en les matèries de debat. Este primer corro va tractar sobre “La despoblació al món rural: problema & solucions”, a la plaça Alta, moderat per la Loli Gimeno, sòcia del Guirigall, en la intervenció de Marc Martí, politòleg de Massalió, promotor de la “Nit en blanc” i del Centre Social l’Argilaga” —que té una interessant programació mensual d’arts escèniques i música— i Natxo Sorolla, sociòleg, professor de la Universidad de Zaragoza, originari de Pena-roja però resident a Favara. Dos persones en formació i en una manifesta aposta vital pel territori.Llegir-ne més.

---
Exposicions al Matarranya

Exposicions al Matarranya

// Carles Sancho Meix

Entre les exposicions que es poden veure este estiu al Matarranya voldria recomanar molt especialment la que el Museu Juan Cabré de Calaceit dedica a homenatjar el centenari del naixement de Romà Vallès (Barcelona, 1923-2015) i que titula ‘En movimiento’. El pintor català va ser soci d’ASCUMA fins la seua mort. Encara recordo el cartell de la 17a Trobada Cultural del Matarranya del 2007 amb la seua empremta artística i la seua exposició al castell de Vall-de-roures d’aquell mateix estiu que ell ens va comentar magníficament com a excel·lent pedagog que era. La mostra a Calaceit fa un recorregut molt complet per tota la seua llarga i exitosa trajectòria pictòrica i fa una especial referència a la seua vinculació amb la vila del Matarranya on va fixar la seua segona residència el 1970.

Llegir-ne més.

---
On vaig avui?

On vaig avui?

// Carles Sancho Meix

Com passa cada estiu durant l’última setmana de juliol i tot el mes d’agost les activitats culturals al Matarranya es multipliquen per aprofitar la presència de gent que ens visita o que passa uns dies de les seues vacances d’estiu o que hi té una segona residència. Així, la major part de les nostres viles, celebren les setmanes culturals en estes dates pròximes a les festes majors. Avui, divendres 28 de juliol, les propostes culturals són ben atractives i és concentren en unes viles molt pròximes i en una franja horària de tarda. La programació com que es fa a cada població i amb molta anticipació, pretendre de coordinar horaris i dies és pràcticament molt complicat per no dir que és impossible. Així que avui podem triar diverses propostes. A les 7 de la tarde a la Freixneda s’inaugura el festival de les arts escèniques Matarranya Íntim amb l’espectacle ‘Plàstic'.

Llegir-ne més.

---
people at concert

Els macrofestivals*

// Judith Bielsa

Aquestes últimes setmanes, passant el temps mort que suposa el goig d’estar de vacances he estat llegint el llibre que el periodista Nando Cruz ha publicat sobre els macrofestivals i, permeteu-me dir, que m’he esgarrifat pensant en que un esdeveniment d’aquesta mena pugui decidir “segrestar” la nostra estimada terra i fer-ne d’ella (i de nosaltres) el que vulgui. A priori, podria semblar un honor que un gran esdeveniment d’aquesta mena decidís “patrocinar” els nostres pobles i la intenció seria donar visibilitat a la cultura popular local i oferir-ne un impacte positiu? O seria capitalitzar el territori esperant rebre per part de la població de la regió mà d’obra barata i terrenys tirats de preu?

Llegir-ne més.

---
Lo Museu de Nonasp*

Lo Museu de Nonasp*


// Estela RiusEste mes d’agost, al Museu Etnològic de Nonasp, estam celebrant lo 25 aniversari de la seua creació. Un dels nostres objectius —entre altres— és crear noves sinergies en altres entitats i aubrir-mos a nous horitzons. És per això que al llarg d’este mes d’agost tenim la sort de comptar amb tres estudiants universitàries en pràctiques.Dos d’elles venen de la Universitat de Torí (Itàlia). Una és graduada en Comunicació Intercultural i estudiant d’Antropologia i Etnografia, i l’altra és graduada en Llengües Estrangeres i estudiant del grau en Traducció. La tercera d’elles ve de la Universitat de Saragossa i és estudiant de Física.Llegir-ne més.

---
closeup photo of a woman with gray cables on his mouth

M’agradaria equivocar-me*


// Lluís RajadellS’ha acabat. La victòria electoral del PP a les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig i la previsible col·laboració amb Vox per a governar els propers quatre anys condemna les polítiques de protecció i promoció de les dues llengües minoritàries d’Aragó a la galleta de les escombraries. Adeu a la Direcció General de Política Lingüística, al programa Jesús Moncada de foment del català l’escola, a les col·leccions de llibres en català, al premi Guillem Nicolau i —m’agradaria equivocar-me— a l’ensenyament de català a les escoles.Llegir-ne més.

---