Manifest en defensa del català a la Franja

Manifest en defensa del català a la Franja

Lo 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa convoca centenars de franjolins de Nord a Sud

// M. D. Gimeno Puyol

L’1 de febrer de 1984, un moment històric es va gestar al Castell de Mequinensa. 17 alcaldes de la Franja van estampar les seues signatures en una declaració que avui perdura com a símbol de la lluita pels drets lingüístics dels catalanoparlants aragonesos. Eren moments d’eufòria democràtica i d’empatia autonòmica en les diferències. Quatre dècades després, este 24 de febrer de 2024, l’Ajuntament de Mequinensa ha marcat l’aniversari en una jornada reivindicativa que també commemorava el Dia Internacional de la Llengua Materna.

llegir-ne més

Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Editorial

La força pròpia

Editorial

Dels pactes de govern entre el PP, VOX i PAR s’ha derivat la supressió de la Direcció General de Política Lingüística i de les minses partides per a l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, a la Càtedra Fernández de Heredia i a les associacions culturals. Ho destacava l’editorial anterior “Temps de regressió”. En matèria lingüística ara toca eliminar les denominacions “aragonès” i “català” de l’article 4 de la llei del Patrimoni Cultural Aragonés, que havia esmenat les perífrasis LAPAO i LAPAPYP de la Ley de uso, protección y promoción de las lenguas y modalidades lingüísticas propias de Aragón, o “Ley Rudi”. Preocupada per esta deriva restrictiva, una comissió del Consell d’Europa, que vetlla pel compliment de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, es va reunir el 17 de giner a l’Instituto Cervantes amb les entitats que defensen i investiguen l’aragonès i el català a Aragó. D’ací sorgirà un informe en què també haurà estat preguntat el Govern d’Aragó i del qual derivaran unes “Recomanacions” prescriptives. 

llegir-ne més

Cultura

A. Quintana, S. Schmidt i S. Vidiella en una exposició a la Biblioteca d’Alcanyís

// Carles Sancho Meix

Durant tot este mes de juny es pot visitar a la Biblioteca d’Alcanyís una exposició dedicada als fons documentals procedents de diferents col·leccions privades. La donació del matrimoni Schmidt-Quintana, que es farà efectiva en diferents fases, en el seu primer lliurament que mostra l’exposició, es pot veure una petita part dels materials que cedeix a l’Arxiu-Biblioteca.

llegir-ne més

Aragó

Jorge Pueyo reclama subvenció de l’Estat per l’AAL

// Redacció

Lo Diputat Jorge Pueyo, portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Plurinacional SUMAR,ha presentat una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats perquè l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL) rebi finançament estatal, «com és el cas de la resta de les acadèmies de llengües de l’Estat, siguin cooficials o no» —segons explica en una nota de premsa el grup polític Chunta Aragonesista (CHA).

llegir-ne més

Catalanofonia

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

L’Ajuntament va organitzar una jornada de recreació històrica sobre el tema

// Lluís Rajadell

«Aquí els xiquets estaven molt bé». Una noia vestida d’època explica als presents els darrers moments d’existència de l’Hogar del Niño Aragonés, una colònia infantil de La Beguda Baixa (Barcelona) que, durant bona part de l’any 1938 i començaments de 1939, va ser un refugi de pau i educació per a prop de dos-cents xiquets i xiquetes que havien fugit del Matarranya amb sos pares la primavera de 1938 amb l’arribada de les tropes franquistes.

llegir-ne més

Reportatges

‘Mirador’. Enric Soler i Godes. La Verge de la Balma i els Diables.

// Joaquim Montclús Esteban

Mirador fou un setmanari de literatura, art i política, fundat a Barcelona per Amadeu Hurtado i Miró el 1929. El primer número apareix el 31 de gener. La revista era una publicació de qualitat, tant des del punt de vista formal com de contingut, en la línia que les revistes culturals havien tingut en la Catalunya modernista.

llegir-ne més

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: